Gå videre til innhold
Mer enn 20.000 nye selskaper i første kvartal

Pressemelding -

Mer enn 20.000 nye selskaper i første kvartal

14,7 prosent flere nye bedrifter og foretak ble etablert i Norge i første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor. Aller sterkest har veksten vært i siste halvdel av mars. Nordland og Oslo er de fylkene med prosentvis størst økning, mens Viken har totalt sett flest nye selskap. Det viser helt fersk statistikk fra Brønnøysundregistrene som Visma har sammenstilt.

– Til tross for en krevende periode for næringslivet, og kanskje spesielt for de aller minste bedriftene, kan vi foreløpig ikke se en dempet etableringstakt for nye selskaper, sier Ole Hasven, administrerende direktør i Visma eAccounting.

Totalt ble det etablert 20.226 nye bedrifter og foretak i første kvartal, noe som er 2592 flere enn for samme periode i 2019. Veksten er størst i Nordland med 26 prosent flere nye selskaper, tett fulgt av Oslo med 24,2 prosent flere nye selskaper i løpet av årets tre første måneder. Trøndelag er fylket med den svakeste veksten, men også her ble det etablert flere nye selskaper enn i fjor med en oppgang på 4 prosent. Flest nye selskaper ble registrert i Viken med 4524. Det ble totalt etablert 11.148 enkeltpersonforetak og og 9078 aksjeselskap.

Uvanlig sterkt vekst i nyetableringer etter 12. mars
12. mars i år satte Regjeringen i verk de strengeste tiltakene i Norge i fredstid – noe som også har rammet næringslivet hardt. Foreløpig har det imidlertid ikke lagt en demper på antall nye foretak. I perioden etter Regjeringens tiltak har antall nye foretak faktisk skutt i været. Hele 4468 nye selskaper er registrert mellom 13. og 31. mars i år, og det er en økning på mer enn 46 prosent målt mot 2019.

– Vi vet at det ligger lang tids planlegging og mye arbeid før etablering av nye selskaper. Derfor forventer vi at en koronaeffekt i form av færre etablerte selskaper først vil slå ut i neste kvartal. Samtidig er det også slik at nedgangstider bidrar til at mange tenker nytt, og at det fostrer nye og innovative løsninger. At mange nå går hjemme tror jeg kan resultere i at flere ønsker å satse på noe helt nytt, sier Hasven.

Tøffe tider for gründere og småbedrifter
Hasven har jobbet med småbedrifter i en årrekke, og han vet hvor krevende det er å drive et lite foretak, selv i en normal økonomisk hverdag.

– Gode rutiner for å sørge for tilstrekkelig likviditet har aldri vært viktigere med dagens svært utfordrende markedssituasjon. Knallhardt fokus på kostnader, sørg for å få inn penger så fort som mulig og reduser varelageret ditt, er tre klare råd fra Visma eAccounting-sjefen til gründere og småbedriftseiere.

Småbedriftene holder Norge i gang
De små og mellomstore bedriftene er svært viktige for Norge, og bedrifter med mindre enn 100 ansatte utgjør hele 99 prosent av alle landets bedrifter og 47 prosent av sysselsettingen i privat sektor. Ifølge tall fra NHO og Menon står bedrifter med mellom 0 og 20 ansatte for 25 prosent av verdiskapingen i privat næringsliv.

– Nå er det viktigere enn noen gang at ikke bare Regjeringen gjennom målrettede tiltakspakker, men også alle som har mulighet, støtter opp om småbedriftene. Sammen skal vi komme gjennom denne vanskelige tiden. Norge blir et fattigere land uten de tilbud, tjenester og innovative løsninger som landets småbedrifter og gründere bidrar med, sier Hasven.


Om bedrifts- og foretaksstatistikken
Statistikken baserer seg på antall nyetablerte enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS) i første kvartal 2020. Tallene er hentet fra Brønnøysundregistrene og sammenstilt og analysert av Visma eAccounting. Visma eAccounting leverer skybasert faktura- og regnskapsprogram til nesten 40.000 gründere, småbedrifter, foreninger og organisasjoner i hele Norge.


For mer informasjon, vennligst kontakt:
- Ole Hasven, administrerende direktør Visma eAccounting, tlf +47 924 32 440, ole.hasven@visma.com 

Emner

Tags


Om Visma

Visma leverer software og tjenester som forenkler og digitaliserer prosesser i privat og offentlig sektor. Konsernet opererer i hele Norden og i Benelux, Sentral- og Øst-Europa. Med over 11 000 ansatte, 1 000 000 kundekontrakter og en omsetning på NOK 15 028 millioner i 2019, er Visma et av Europas ledende softwareselskap. Se visma.no og visma.com.

Pressekontakt

Aase Settevik

Aase Settevik

Pressekontakt Director of Brand and Communications +47 920 49 559

Relatert materiale

Visma er Nordens ledende leverandør av software og tjenester for offentlig og privat sektor

Visma er en ledende leverandør av forretningskritisk programvare for et mer effektivt og bærekraftig samfunn. Vi forenkler menneskers jobbhverdag ved å automatisere arbeidsprosesser for selskap og organisasjoner av alle størrelser. I 2020 hadde Visma en omsetning på 1 741 millioner euro. Til sammen er vi 13 600 ansatte som er dedikerte til å gjøre morgendagen bedre enn i dag for våre 1 100 000 private og offentlige kunder i Norden, Benelux, Sentral- og Øst-Europa og Latin-Amerika. Besøk oss på visma.no