Følg Visma

Spent på hva du får i feriepenger i år?

Blogginnlegg   •   mai 27, 2015 11:58 CEST

Ferie er i utgangspunktet fritid uten lønn. Hensikten med feriepenger, er at de skal erstatte lønnsbortfallet når du tar ferie. Det er med andre ord feriepengene som skal finansiere sommerens is, grillmat og jordbærkurver.

Hvordan beregne egne feriepenger?

Selv om det ikke er et lovkrav har de fleste av oss 5 uker ferie i året, der feriepengene skal utgjøre 12 % av feriepengegrunnlaget. Det er feriepengene vi skal leve av i disse 5 ukene. Det hadde jo vært fint om vi også kunne mottatt lønn i denne perioden, men de færreste arbeidsgivere er spesielt interessert i å utbetale lønn for den tiden arbeidstaker har fri. Siden de fleste arbeidstakere har 5 uker ferie må det trekkes mer enn en hel månedslønn i forbindelse med utbetaling av feriepenger.

Den tradisjonelle måten å beregne feriepenger på er å ta utgangspunkt i at en uke består av 6 virkedager (inkludert lørdag). Det gir gjennomsnittlig 26 virkedager per måned. Arbeidstakere med 5 ukers ferie (30 virkedager) må da trekkes 4 virkedager mer enn en hel månedslønn.

Den tradisjonelle formelen for å beregne feriepenger blir da slik:

Brutto arbeidsvederlag * 12 % – (4/26 av brutto månedslønn)

Dersom Ola Nordmann tjener 120 000 i brutto årslønn, og har rett til 5 ukers ferie der feriepengene skal utgjøre 12 % av feriepengegrunnlaget, blir regnestykket slik:

NOK 120 000 * 0,12 – (4/26 av NOK 10 000) = 12 862.


Ønsker du å vite mer om feriepenger? Les mer på Visma-bloggen